mujo kod doktora


Dosao Mujo kod ljekara i razveze pricu.
Posao jednom na voz da posjeti oca u drugom mjestu, ali kad je voz stigao pojavi se jedan njegov drug i kaze mu da mu je otac otisao u neko trece mjesto. I Mujo krene nazad kuci. Kad tamo, Fata taman razvezla radnju sa komsijom Suljom. Mujo potegne handzar da ubije Fatu. A Fata zakuka:
- Nemoj, bolan, Mujo grijesit dusu. Sta ces time dobiti. Ja mrtva, ti u zatvoru, a Suljo na slobodi. Nego daj sjedni, pa da popijemo kaficu i zapalimo cigaricu, pa ce sve proci k'o da nije ni bilo.
I krenu njih troje tako... kaficu po kaficu, cigaricu po cigaricu... do zore. I Suljo ode kao da nista nije bilo.
Nekoliko dana kasnije isplanira Mujo da s drugarima posjedi citavo vece uz rakijicu u kafani. Ode on, kad u kafani sazna da je jednom drugu umro otac. Odustanu oni od kafane i razidju se kucama. Kad kod Muje ponovo zlo: opet Fata sa Suljom. Mujo potegne handzar da zakolje Sulju, a ovaj zavapi:
- Nemoj, bolan, Mujo. sta ces time dobiti. Ja mrtav, ti u zatvoru, a Fata na slobodi da je poslije otme drugi. Nego daj sjedni, da popijemo kaficu i zapalimo cigaricu, pa ce sve proci. I tako bude. Kaficu po kaficu, cigaricu po cigaricu, zaglave oni do jutra. Na kraju Suljo ode kuci i tako "prodje voz".
Poslije dva-tri dana trebao Mujo da ode na sluzbeni put sa svojim direktorom I ode on do firme po stvari, pa da ide na voz. Kad tamo, direktor mu kaze da je put odlozen. Krene Mujo kuci. I kao sto se vec moze ocekivati, ponovo zatekne Sulju i Fatu.
- I potegnem ja handzar da ih oboje sastavim sa zemljom - prica Mujo ljekaru. - A oni uglas zakukaju:
"Nemoj, bolan, Mujo, da nas ubijes! sta ces ako to uradis? Mi pod zemlju, ti u zatvor, i nista time neces dobit. Nego daj da sjednemo, da popijemio kaficu i zapalimo cigaricu, pa ce sve proci."
- I ja ti, bolan, pristanem. Skuha Fata kaficu i zapalimo po cigaricu. Kaficu po kaficu, cigaricu po cigaricu, i docekamo mi jutro. Suljo ode, vala k'o da nista nije ni bilo.
- I dobro sad, Mujo, sto si dosao kod mene? Sta ja tu mogu da uradim?
- Bolan, doktore. Da se ne razbolim od tolikih kafica i cigarica?

mitke
03.10.2004
3,50


Komentari:

Nema rezultata.
Poslao/Poslala